wtorek, 1 października 2013

Zapiekanka

No to do roboty!

Zapiekanka"Brokułowa":






  • 50 dag brokułów(dodałam także trochę kalafiora)
  • 30 dag makaronu "fale"
  • 15 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 10 dag startego sera gouda
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól
  • natka pietruszki 
Sos:
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól
  • natka pietruszki
Pieczarki czyścimy i kroimy w plastry,dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,łyżkę masła,3-4 łyżki wody i dusimy 15 min.pod przykryciem.

Makaron gotujemy al dante,jajka obieramy i kroimy w kostkę,brokuły(i/lub kalafior)blanszujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy sos:
z mąki i masła przygotowujemy jasną zasmażkę i dodajemy mleka,zagotowujemy i dodajemy sól i sok z cytryny.
Surowe żółtka roztrzepujemy ze śmietaną i energicznie mieszając dodajemy zasmażkę.
Makaron mieszamy z pieczarkami,brokułami(kalafiorem) i pokrojonymi jajkami.

Doprawiamy solą i przyprawą,przekładamy do natłuszczonego,żaroodpornego naczynia,zalewamy sosem,posypujemy startym serem i zapiekamy 25min.w
190 stopniach.

Przed podaniem posypujemy pietruszką.
                
                                                                          Życzę smacznego!!!


                                           I znowu nie zdążyłam dodać pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Choroby dawne

Trochę dziwny ten tytuł,albo i nie.Sami się państwo mili przekonacie. No bo przez ten ostatni rok to tyle chorób się potraciło,a co niektóre...