sobota, 3 listopada 2012

Zapiekane z serem

Masz za dużo pomidorów lub kupiłaś za dużo i boisz się,że się zepsują.
Nie ma problemu!

GNOCCHI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I POMIDORAMI:
  • 50 dag pomidorów
  • 40 dag gnocchi(mogą być kopytka)
  • cebula
  • 15 dag surowej,wędzonej szynki(nie koniecznie musi być permeńska)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść liści bazylii
  • 10 dag mozzarelli(lub innego dobrze topiącego się sera)
  • sól,pieprz,oliwa 



Rozgrzewasz w rondlu oliwę,dodajesz pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek-ma się tylko zeszklić.
Potem dodajesz szynką pokrojoną w paski i jeszcze posmażyć.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić.Wraz z pomidorami do garnka dodajesz gnocchi lub kopytka i gotujesz.

Zmniejszasz ogień i dusisz kilka minut aż sos zgęstnieje a kluski będą miękkie.
Doprawiasz solą,pieprzem i posiekaną bazylią.
Następnie przekładasz do kokilek(ja zapiekałam w naczyniu żaroodpornym) i na wierzchu układasz pokrojony w plastry ser(możesz też zetrzeć na tarce).

Zapiekasz 5-6 minut,aż ser zacznie się złocić.
SMACZNEGO!!!!!!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Choroby dawne

Trochę dziwny ten tytuł,albo i nie.Sami się państwo mili przekonacie. No bo przez ten ostatni rok to tyle chorób się potraciło,a co niektóre...