Nie ma problemu!
GNOCCHI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I POMIDORAMI:
- 50 dag pomidorów
- 40 dag gnocchi(mogą być kopytka)
- cebula
- 15 dag surowej,wędzonej szynki(nie koniecznie musi być permeńska)
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- 10 dag mozzarelli(lub innego dobrze topiącego się sera)
- sól,pieprz,oliwa
Rozgrzewasz w rondlu oliwę,dodajesz pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek-ma się tylko zeszklić.
Potem dodajesz szynką pokrojoną w paski i jeszcze posmażyć.
Pomidory sparzyć,obrać ze skórki i pokroić.Wraz z pomidorami do garnka dodajesz gnocchi lub kopytka i gotujesz.
Zmniejszasz ogień i dusisz kilka minut aż sos zgęstnieje a kluski będą miękkie.
Doprawiasz solą,pieprzem i posiekaną bazylią.
Następnie przekładasz do kokilek(ja zapiekałam w naczyniu żaroodpornym) i na wierzchu układasz pokrojony w plastry ser(możesz też zetrzeć na tarce).
Zapiekasz 5-6 minut,aż ser zacznie się złocić.
SMACZNEGO!!!!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz