niedziela, 2 grudnia 2012

Jagnięcina z migdałami

  • 1i1/4 kg. jagnięciny na gulasz pokrojonej w kostkę
  • 40 dag.śliwek bez pestek
  • 10 dag.obranych migdałów
  • 2 duże cebule
  • kawałek kory cynamonu
  • łyżeczka cynamonu mielonego
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju
  • sól,pieprz

Obieramy cebulę i kroimy w krążki,podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju.Dodajemy pokrojone mięso,kawałek kory cynamonu,kurkumę i pieprz.Dolewamy do rondla 2 szklanki wody,zagotujemy i przykrywamy,a następnie dusimy 1 godzinę na małym ogniu.Solimy i dodajemy śliwki i gotujemy jeszcze 30 minut(śliwki nie powinny się rozgotować).Miód mieszamy z cynamonem mielonym i dodajemy do rondla z gulaszem,gotować w odkrytym garnku przez 15 minut.Rozgrzać na patelni resztkę oleju i uprażyć migdałki i posypujemy gulasz.
Można podawać z ryżem lub ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Choroby dawne

Trochę dziwny ten tytuł,albo i nie.Sami się państwo mili przekonacie. No bo przez ten ostatni rok to tyle chorób się potraciło,a co niektóre...